INFO: 6 Fakta Mengenai KFC Yang Anda Tidak Pernah Tahu

Ramai antara kita pengemar makanan segera ini, jenama KFC tidak asing lagi..lihat logo dah terbayang keenakan makannya. Tapi adakah anda tahu fakta-fakta menarik tentang KFC itu sendiri. Jika anda belum ketahui anda boleh membaca sepenuhnya tentang 6 Fakta Mengenai KFC Yang Anda Tidak Pernah Tahu..di bawah.
kfc (1)
1. Pengasas KFC bernama Colonel Harland D. Sanders lahir pada 9 September 1890.
2. Pada tahun 1986, ketika berumur 6 tahun, ayahnya telah meninggal dunia dan Colonel mengambil alih tugas memasak untuk keluarganya manakala ibunya keluar bekerja.
3. Pada sekitar tahun 1930an, Colonel telah melakukan banyak jenis pekerjaan sebelum dia mula memasak untuk para pengembara yang kelaparan di pusat servisnya di Corbin, Kentucky, ketika berusia 40 tahun. Ayam gorengnya sangat bagus. Dia kemudiannya membuka satu restoran di sepanjang jalan Corbin.
4. Ketika berusia 50 tahun, Colonel menyempurnakan ayam Resipi Originalnya dengan menggunakan kombinasi 11 herba dan rempah ratus dan kemudian memasaknya dengan teknik pressure-cooked. Dia kemudiannya menerima pengiktirafan “Kentuck Colonel”.
5. Pada sekitar tahun 1950an, Colonel Sanders mengembara ke seluruh Amerika dan Canada dengan menggunakan kereta. Dia bergerak dari restoran ke restoran untuk franchaising bisnes ayam gorengnya.
6. Di Malaysia, restoran KFC pertama dibuka di Jalan Tunku Abdul Rahman pada tahun 1973. Kini terdapat lebih 500 cawangan KFC di seluruh negara dan berpuluh ribu lagi di seluruh dunia.

0 Response to "INFO: 6 Fakta Mengenai KFC Yang Anda Tidak Pernah Tahu"

Post a Comment